wanneer-heb-ik-een-vaarbewijs-nodig

Wanneer heb ik een vaarbewijs nodig?

In Nederland is een klein vaarbewijs nodig, als je vaart met:

  • Een waterscooter, jetski, rubberboot of motorboot die sneller kan dan 20 km per uur.
  • Een schip met een lengte van meer dan 15 meter

Ook als je langzamer vaart dan 20 km per uur, terwijl je boot dat wel kan halen, dien je over een vaarbewijs te beschikken. Wanneer je vaart zonder vaarbewijs riskeer je een boete van €550,- en bovendien ben je niet verzekerd bij ongevallen. Een klein rubberbootje met 5 pk kan al snel harder dan 20 km per uur.

In Nederland mag je dus met een jacht van 14,95 meter varen, als deze maar niet sneller kan dan 20 km per uur. Dit is natuurlijk te gek voor woorden, het is dan ook raadzaam om over voldoende kennis te beschikken voor dat je het water op gaat.

Indien ik geen vaarbewijs nodig heb, mag ik dan wel op het IJsselmeer varen?

Deze vraag wordt ons regelmatig gesteld. Als je geen vaarbewijs nodig hebt, hoef je deze ook niet te hebben op grote wateren zoals het IJsselmeer en andere grote open wateren. Als je wel een vaarbewijs nodig hebt, dien je zowel vaarbewijs 1 als 2 te halen. Vaarbewijs 2 is alleen verplicht voor op de grote open wateren in Nederland.

Mag ik iemand anders laten sturen zonder vaarbewijs?

Ja, volgens het BPR (Binnenvaart Politie Reglement) is de kapitein degene die de navigatie leidt. Dus je mag iemand anders laten sturen. Degene die stuurt moet minimaal 18 jaar oud zijn, en je moet onmiddellijk in kunnen grijpen als het nodig is.

Heb je nog geen vaarbewijs?
>> bekijk alle cursusdatums