wanneer-heb-ik-een-vaarbewijs-nodig

Wanneer klein vaarbewijs nodig?

In Nederland is een vaarbewijs verplicht wanneer je vaart met:

  • Een waterscooter, jetski, rubberboot of motorboot die sneller kan dan 20 km per uur.
  • Een schip met een lengte van meer dan 15 meter

Ook als je langzamer vaart dan 20 km per uur, terwijl je boot dat wel kan halen, dien je over een vaarbewijs te beschikken. Wanneer je zonder vaart, riskeer je een boete van €550,- en bovendien ben je niet verzekerd bij ongevallen. Een klein rubberbootje met 5 pk kan al snel harder dan 20 km per uur.

In Nederland mag je dus met een jacht van 14,95 meter varen, als deze maar niet sneller kan dan 20 km per uur. Dit is natuurlijk te gek voor woorden, het is dan ook raadzaam om over voldoende kennis te beschikken voor dat je het water op gaat.

Indien ik geen bewijs nodig heb, mag ik dan wel op het IJsselmeer varen?

Deze vraag wordt ons regelmatig gesteld. Als je geen bewijs nodig hebt, hoef je deze ook niet te hebben op grote wateren zoals het IJsselmeer en andere grote open wateren. Als je wel een vaarbewijs nodig hebt, dien je zowel vaarbewijs 1 als 2 te halen. Vaarbewijs 2 is alleen verplicht voor op de grote open wateren in Nederland.

Mag ik iemand anders laten sturen zonder vaarbewijs?

Ja, volgens het BPR (Binnenvaart Politie Reglement) is de kapitein degene die de navigatie leidt. Dus je mag iemand anders laten sturen. Degene die stuurt moet minimaal 18 jaar oud zijn, en je moet onmiddellijk in kunnen grijpen als het nodig is.

Tot 14 december is het mogelijk het te halen bij stichting VAMEX in plaats van CBR. Meld je aan via onderstaande link voor een klassikale cursus. Met deze cursussen behalen wij slagingspercentage’s van +- 90%

>> bekijk alle cursusdatums