Varen in het donker eng? Met deze 3 tips ga je wel overstag!

Veel booteigenaren doen hun best om zo min mogelijk in het donker te varen. Best logisch, want in het donker heb je minder zicht waardoor je obstakels minder goed ziet. Om ervoor te zorgen dat jij ‘s avonds en ‘s nachts als een professional vaart, hebben wij een aantal handige tips.

Verlaag je snelheid

Belangrijk tijdens het varen in het donker is dat je de snelheid van je vaart vermindert, zodat je beter kunt anticiperen op eventuele obstakels. De optimale snelheid? Die is afhankelijk van de plek waar je vaart, maar ook van de stand van de maan. Een volle maan betekent meer licht, dus meer zicht. Logischerwijs kun je je dan net iets sneller veilig over het water bewegen. Vaar je op een smal kanaal? Dan gelden er qua snelheid andere regels en kun je beter wat rustiger aan doen. Kijk vooral naar wat werkt voor jou en onthoud: je kunt ’s nachts voor je gevoel beter te langzaam dan te snel varen.

Dim je licht en vaar nooit alleen

Hoewel veel mensen denken dat het handig is om zo veel mogelijk licht aan te zetten tijdens het nachtvaren, raden wij het af. Te veel licht vermindert namelijk je nachtzicht, waardoor je ogen niet aan het donker kunnen wennen. Zorg er ook voor dat er minstens twee paar ogen aanwezig zijn. Zo kan de een navigeren en de ander de omgeving in de gaten houden.

Standaard verlichting op het water

Naast onze tips zijn er wereldwijd standaardregels voor de toegestane hoeveelheid licht tijdens het nachtvaren. Ben je niet op de hoogte? Dan is de kans op een aanvaring groter als je bijvoorbeeld beroepsvaart tegenkomt en de regels niet kent. Zorg er dus altijd voor dat je op de hoogte bent van de regels door je vaarbewijs te halen. Zorg dus voor een goede cursus vaarbewijs om je slagingskansen te maximaliseren!

Bij Nuvaarbewijs haal je jouw vaarbewijs al in twee lessen voor maar € 150,- en kom je tijdens je theoriecursus alles te weten over varen in het donker. Je kunt bij ons ook terecht voor persoonlijk advies met betrekking tot jouw vaarsituaties. Neem contact op via ons e-mailadres info@keesdevaan.nl of bel naar 0416 69 30 68 voor meer informatie.