vaarbewijs-examens-naar-het-cbr

Vaarbewijs CBR: Eind dit jaar gaan de examens naar het CBR(14-12-2019) Het CBR staat bij de meeste bekend als examenbureau voor rijbewijzen en theorie examens, maar het CBR doet veel meer. Zo verzorgt het CBR ook de examens voor de luchtvaart en de beroepsvaart (groot vaarbewijs). Vanaf december 2019 gaan de examens van Klein vaarbewijs ook naar het CBR.

Wat heeft dit voor invloed op het examen voor Klein vaarbewijs?

De voordelen:
Vamex heeft 5 verschillende locaties in Nederland waar je examen doen, het CBR heeft er 21. Dat is een voordeel, want dan hoef je niet zo’n grote afstand af te leggen om examen te doen. Dit is dan ook het enigste voordeel, voor de rest zal het alleen maar nadelig zijn.

De nadelen:
Bij Vamex kun je iedere werkdag en ook vaak op zaterdag examen doen, bij het CBR alleen op 2 doordeweekse dagen. Deze zijn per locatie verschillend. Als je geslaagd bent bij Vamex, krijg je direct je vaarbewijs mee naar huis, en kun je dus ook direct gaan varen. Bij het CBR gaat dit veranderen, wat de exacte aanvraagtijd zal worden van een vaarbewijs is nog niet bekend, maar naar verwachting zal dit 14 werkdagen gaan duren.

Waarom gaat het examen naar het CBR?

De overheid wil af van zelfstandige bestuursorganen zoals Vamex, en wil het liefst alle examens onder één dak. Dit is waarom Vamex de vergunning vanaf 1 Januari 2020 kwijt raakt. Wellicht zal er een uitbreiding van de vaarbewijsplicht komen, nu mag je nog met een jacht van 14,95 meter varen zonder vaarbewijs, dit is natuurlijk te gek voor woorden en levensgevaarlijk. Het is dan ook een goede zaak dat iedereen die op het water wil varen kennis dient te hebben, het CBR kan deze extra toestroom van kandidaten makkelijk aan.

Het CBR is de instantie met veel ervaring in praktijkexamens, en heeft de laatste jaren de praktijk ingevoerd voor het scooterrijbewijs en het tractorrijbewijs. Voor alle rijbewijzen en certificaten moet je tegenwoordig een praktijkgedeelte afleggen, voor het vaarbewijs is dat nog niet aan de orde. Het CBR is dus ook de aangewezen persoon om de praktijk te verzorgen voor het Klein vaarbewijs. Voor diverse instanties en beroepsschippers is dit een wens die in vervulling gaat. Er gebeuren namelijk veel ongevallen, zoals in dit filmpje te zien is:

Je vaarbewijs dit jaar halen?

Wil je er zeker van zijn om je vaarbewijs te halen zonder praktijkexamen, dan is ons advies om het nu te halen. Nu kun je het vaarbewijs nog halen door alleen de theorie te volgen en een theorie examen af te leggen. Naar verwachting zal de prijs vertienvoudigen bij het invoeren van de praktijk, dit was ook bij scooter- en tractorrijbewijs het geval.

Om er zeker van te zijn dat je je examen haalt is een cursus vaarbewijs een slimme keuze.

>> bekijk alle cursusdatums