THEORIE CURSUSSEN VAARBEWIJS DIE WERKEN

Met onze unieke manier van lesgeven maken wij het voor iedereen mogelijk om een vaarbewijs te halen. Met de door ons ontwikkelde methode zorgen wij er voor dat iedereen met vol vertrouwen het examen in gaat.

Onze ervaren docenten zullen door middel van toegankelijke lessen zorgen dat je alle kennis die noodzakelijk is voor het behalen van je vaarbewijs goed opneemt. Dit doen we door middel van tips, trucs & ezelsbruggetjes om je te helpen met het onthouden van alle stof.

Onze vaarbewijs cursussen zijn ook geschikt voor mensen met dyslexie.

Je kunt op verschillende locaties in Nederland een cursus volgen voor het vaarbewijs. Kies hieronder de locatie om te kijken wanneer er plek voor jou is en om je aan te melden voor de volgende cursus.

Hoe verlopen de cursusdagen?

De cursus vaarbewijs volg je in 1 dag, 2 ochtenden of 3 avonden. Tijdens deze lessen dragen onze docenten vol enthousiasme alle benodigde kennis over. Je wordt met deze cursus volledig klaargestoomd voor het theorie examen vaarbewijs.

Hoe werkt het met het examen?
Het examen is te reserveren via vamex.nl en kost 42,-
Deze examens worden afgenomen in Den Bosch, Capelle aan den IJssel, Zoetermeer en Zwolle. Mocht u hier hulp bij nodig hebben, dan helpen we je graag.

Is het Vaarbewijs 1 internationaal geldig?
Ja het vaarbewijs is internationaal geldig, en is dus over de gehele wereld erkend.

 

 

Daarom Nuvaarbewijs.nl

 • Hoog slaginspercentage van >90%
 • Vaarbewijs halen zonder praktijkexamen
 • Uitgebereide cursus voor het theorie examen
 • Vaarbewijs halen op veel locaties in Nederland
 • Ervaren & deskundige instructeurs
 • Vaste lage prijs van €150,-

Vaarbewijs halen bij VAMEX

Vanaf eind 2019 gaan de examens naar het CBR. Ons advies is dan ook om het dit jaar nog te halen.

Nu haal je het vaarbewijs nog met alleen een theorie examen, en als je geslaagd bent krijg je direct je vaarbewijs pasje mee naar huis.

Wat kan ik met een vaarbewijs?

Als je zonder vaarbewijs wil varen dan mag dat met een boot die korter is dan 15 meter en maximaal 20 kilometer per uur gaat. Er is geen beperking op het aantal PK’s; als je je bedenkt dat je met 5pk soms al 15 kilometer per uur kunt gaan zit je zomaar op een dergelijke snelheid. Zit je hierboven? Dan is een vaarbewijs verplicht.

Als je een cursus klein vaarbewijs succesvol aflegd mag je een motorboot, jetski, waterscooter en rubberboot besturen die sneller gaat dan 20 kilometer per uur. Ook mag je hiermee een boot besturen die langer is dan 15 meter.

Dit mag je met een vaarbewijs:

 • Een zeil- of motorschip besturen dat langer is dan 15 meter (voor particulier gebruik)
 • Een waterscooter, jetski, rubberboot en motorboot besturen met een lengte van minimaal 15 meter en een topsnelheid van meer dan 20 km/uur
 • Varen op alle binnenwateren, rivieren, kanalen en kleine meren

Soorten vaarbewijs

In Nederland zijn er twee soorten vaarbewijzen: Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2.
Vaarbewijs 2 is een aanvullend vaarbewijs en kan alleen worden gehaald als u in bezit bent van Vaarbewijs 1.

Vaarbewijs 1

Vaarbewijs 1 haalt je wanneer je wilt varen op de Nederlandse binnenwateren, met uitzondering van de Westerschelde, Oosterschelde, Waddenzee, Eems, Dollard, het IJsselmeer en het Markermeer.

Daarnaast mag er worden gevaren op alle rivieren, kanalen, kleine meren, de Gouwzee en de Randmeren.

Examen vaarbewijs 1

Voor het vaarbewijs geldt er alleen een theorie-examen en hoef je geen praktijkexamen af te leggen.

Het examen van het Vaarbewijs 1 duurt een uur en bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Om te slagen moet u ten minste 56 van de 80 punten behalen: dit staat gelijk aan een 7.

Aanmelden voor het examen is mogelijk op www.vamex.nl

Vaarbewijs 2

Om te varen op de grote wateren heb je vaarbewijs 2 nodig. Je kunt de cursus Vaarbewijs 2 alleen volgen als je de cursus Vaarbewijs 1 met succes heeft afgelegd.

Met het Vaarbewijs 2 kun je varen op de volgende grote wateren:

 • Westerschelde
 • Oosterschelde
 • Waddenzee
 • Eems
 • Dollard
 • IJsselmeer
 • Markermeer

Je leert onder andere waypoints te behalen, dieptes te berekenen bij laag én hoog water, koersen uit te zetten en je krijgt algemene informatie over weerkaarten.

Examen vaarbewijs 2

Bij het examen Vaarbewijs 2 hoef je geen praktijkexamen te doen.

Het examen van het Vaarbewijs 2 bestaat uit 23 meerkeuzevragen en 2 open vragen. Hier krijg je in totaal 90 minuten de tijd voor. Je kunt maximaal 50 punten scoren: je dient in ieder geval 35 punten te behalen om te slagen. Dit staat gelijk aan een 7.