EEN THEORIE CURSUS VAARBEWIJS DIE WERKT

Ga jij voor de klassikale cursus of de online videocursus? Met onze vaarbewijs cursussen maken wij het voor iedereen mogelijk om een vaarbewijs te halen. Met de door ons ontwikkelde methode zorgen wij er voor dat iedereen met vol vertrouwen het examen in gaat.

Onze ervaren docenten zullen door middel van toegankelijke lessen zorgen dat je alle kennis die noodzakelijk is voor het behalen van je vaarbewijs goed opneemt. Dit doen we door middel van tips, trucs & ezelsbruggetjes om je te helpen met het onthouden van alle stof.

Deze vaarbewijs cursus is ook geschikt voor mensen met dyslexie.

Je kunt op verschillende locaties in Nederland een cursus volgen voor het vaarbewijs. Kies hieronder de locatie om te kijken wanneer er plek voor jou is en om je aan te melden voor de volgende cursus. LET OP: examen afleggen is weer mogelijk vanaf januari, zorg dus dat je de cursus eind 2019 of begin 2020 reserveert.

Hoe verlopen de cursusdagen?

De cursus vaarbewijs volg je in 1 dag, 2 ochtenden of 3 avonden. Tijdens deze lessen dragen onze docenten vol enthousiasme alle benodigde kennis over. Je wordt met deze cursus volledig klaargestoomd voor het theorie examen vaarbewijs.

Hoe werkt het met het examen?
Examen reserveren is vanaf half oktober mogelijk voor 2020 bij het CBR. Alle VAMEX examens voor dit jaar zijn gereserveerd. Deze CBR examens worden afgenomen op 20 locaties in Nederland. Wij houden je op de hoogte wanneer de inschrijving voor examens geopend is.

Is het Vaarbewijs 1 internationaal geldig?
Ja het vaarbewijs is internationaal geldig, en is dus over de gehele wereld erkend.

 

Daarom Nuvaarbewijs.nl

 • Hoog slaginspercentage van >90%
 • Vaarbewijs halen zonder praktijkexamen
 • Uitgebereide cursus voor het theorie examen
 • Vaarbewijs halen op veel locaties in Nederland
 • Ervaren & deskundige instructeurs
 • Vaste lage prijs van €150,-

Hoe werkt een cursus vaarbewijs?

De cursus vaarbewijs is een extra cursus om je voor te bereiden op het halen van je vaarbewijs examen. Door een voorbereidende cursus te volgen zal je de vragen die tijdens het examen gesteld worden beter kunnen beantwoorden waardoor je slagingskansen flink omhooggaan.

Een cursus vaarbewijs is dus niet verplicht maar wordt door alle experts aangeraden. In onze ervaring is de slagingskans onder studenten die zich alleen via zelfstudie voorbereiden op het examen significant lager dan bij studenten die zich goed voorbereiden.

Hoe ziet een cursusdag eruit

Je kunt bij Nuvaarbewijs kiezen voor verschillende varianten. Zo bieden we cursussen aan die in 1 dag te volgen zijn. We stomen je dan in 1 volle dag klaar voor je examen vaarbewijs. Als dat niet je ding is of omdat het niet lukt om een dag vrij te nemen dan kun je ook kiezen om een cursus te volgen verspreid over 2 ochtenden of om dat cursus te volgen op 3 avonden.

Tijdens de cursusdagen zullen onze docenten je tijdens verschillende lessen meenemen door de stof en je alle belangrijke elementen die terugkomen in het examen behandelen. Je krijgt huiswerk mee want je moet goed oefenen. Daarnaast geven je ter voorbereiding voor het examen ook proefexamens mee. Zo ga je optimaal voorbereid van start aan je examen!

Wie geeft de cursus vaarbewijs?

Je wordt tijdens je cursusdagen begeleid door professionele instructeurs die veel ervaring op het water hebben. De combinatie van ervaring op het water en de ervaring als docent zorgen ervoor dat de kennis op de juiste manier wordt overgedragen. Uiteraard is er ruimte voor persoonlijke aandacht want ons doel is om iedereen te laten slagen voor het examen vaarbewijs!

Waar in NL kan ik een cursus vaarbewijs volgen?

Nuvaarbewijs biedt op 16 verschillende locaties in Nederland cursussen en oefentrainingen voor het vaarbewijs aan. In elke provincie zijn we vertegenwoordigd waardoor je nooit ver van huis hoeft te zijn voor om je examen goed voor te bereiden.

Het gehele overzicht van locaties waar je een cursus vaarbewijs kunt volgen vind je onderaan deze pagina. Ook goed om te weten is dat je ook vanuit België terecht kunt voor een cursus vaarbewijs.

Vaarbewijs halen bij CBR

Dit jaar examen doen is niet meer mogelijk. Vanaf 2020 is het mogelijk om examen te doen bij het CBR. We hebben goed nieuws, want het CBR heeft laten weten dat er niets gaat veranderen. Het examen blijft dus inhoudelijk en qua moeilijkheidsgraad exact hetzelfde.

Je vaarbewijs haal je met alleen een theorie examen. Praktijklessen zijn niet verplicht. Vanaf half oktober is het mogelijk om in te schrijven voor een examen. Je kunt nu alvast een cursus reserveren, wij sturen je een mail als de inschrijving geopend is.

Wat kan ik met een vaarbewijs?

Als je zonder vaarbewijs wil varen dan mag dat met een boot die korter is dan 15 meter en maximaal 20 kilometer per uur gaat. Er is geen beperking op het aantal PK’s; als je je bedenkt dat je met 5pk soms al 15 kilometer per uur kunt gaan zit je zomaar op een dergelijke snelheid. Zit je hierboven? Dan is een vaarbewijs verplicht.

Als je een cursus klein vaarbewijs succesvol aflegd mag je een motorboot, jetski, waterscooter en rubberboot besturen die sneller gaat dan 20 kilometer per uur. Ook mag je hiermee een boot besturen die langer is dan 15 meter.

Dit mag je met een vaarbewijs:

 • Een zeil- of motorschip besturen dat langer is dan 15 meter (voor particulier gebruik)
 • Een waterscooter, jetski, rubberboot en motorboot besturen met een lengte van minimaal 15 meter en een topsnelheid van meer dan 20 km/uur
 • Varen op alle binnenwateren, rivieren, kanalen en kleine meren

Soorten vaarbewijs

In Nederland zijn er twee soorten vaarbewijzen: Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2.
Vaarbewijs 2 is een aanvullend vaarbewijs en kan alleen worden gehaald als u in bezit bent van Vaarbewijs 1.

Vaarbewijs 1

Vaarbewijs 1 haalt je wanneer je wilt varen op de Nederlandse binnenwateren, met uitzondering van de Westerschelde, Oosterschelde, Waddenzee, Eems, Dollard, het IJsselmeer en het Markermeer.

Daarnaast mag er worden gevaren op alle rivieren, kanalen, kleine meren, de Gouwzee en de Randmeren.

Examen vaarbewijs 1

Voor het vaarbewijs geldt er alleen een theorie-examen en hoef je geen praktijkexamen af te leggen.

Het examen van het Vaarbewijs 1 duurt een uur en bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Om te slagen moet u ten minste 56 van de 80 punten behalen: dit staat gelijk aan een 7.

Aanmelden is binnenkort mogelijk op www.cbr.nl

Vaarbewijs 2

Om te varen op de grote wateren heb je vaarbewijs 2 nodig. Je kunt de cursus Vaarbewijs 2 alleen volgen als je de cursus Vaarbewijs 1 met succes heeft afgelegd.

Met het Vaarbewijs 2 kun je varen op de volgende grote wateren:

 • Westerschelde
 • Oosterschelde
 • Waddenzee
 • Eems
 • Dollard
 • IJsselmeer
 • Markermeer

Je leert onder andere waypoints te behalen, dieptes te berekenen bij laag én hoog water, koersen uit te zetten en je krijgt algemene informatie over weerkaarten.

Examen vaarbewijs 2

Bij het examen Vaarbewijs 2 hoef je geen praktijkexamen te doen.

Het examen van het Vaarbewijs 2 bestaat uit 23 meerkeuzevragen en 2 open vragen. Hier krijg je in totaal 90 minuten de tijd voor. Je kunt maximaal 50 punten scoren: je dient in ieder geval 35 punten te behalen om te slagen. Dit staat gelijk aan een 7.