verschil-vaarbewijs-1-en-2

Vaarbewijs 1 en 2? Wat is het verschil?

Zoals je wellicht al weet heb je niet voor alle boten een vaarbewijs nodig. In Nederland is de pleziervaart in 3 verschillende groepen verdeeld.
Je hebt boten waarbij je:

  • geen vaarbewijs nodig hebt
  • vaarbewijs 1 nodig hebt
  • en boten waarbij je zowel vaarbewijs 1 als 2 nodig hebt.

Wanneer heb je geen vaarbewijs nodig?
Als je boot niet harder kan dan 20 km per uur wanneer er vol gas gegeven wordt mag je varen zonder vaarbewijs. De boot moet dan wel onder de 15 meter zijn. Dit betekend dat je zonder vaarbewijs met een zeilschip of motorjacht van 14 meter mag varen, zo lang deze maar niet harder gaat dan 20 km per uur. Heb je een klein rubberbootje met 5 pk? Let dan op, deze kan al gauw sneller dan 20 km per uur.

“Wanneer vaarbewijs 1 of 2? En wat is nu eigenlijk het verschil tussen vaarbewijs 1 en 2?”


Vaarbewijs 1
Vaarbewijs 1 heb je nodig als je jetski, waterscooter of boot harder kan dan 20 km per uur. Daarnaast is vaarbewijs 1 ook verplicht voor boten langer dan 15 meter. Aan vaarbewijs 1 heb je voldoende als je gaat varen op de rivieren, kanalen en kleine meren.

Het examen voor vaarbewijs 1 bestaat uit 40 meerkeuzevragen, en het maximaal aantal punten wat je kan halen is 80. Hiervan moet je minimaal 70% halen, oftewel 56 punten halen. Je krijgt op je examen 1-, 2- en 3-punten vragen. Als je geslaagd bent, krijg je direct je vaarbewijs pas mee.


Vaarbewijs 2

Vaarbewijs 2 heb je nodig als je op groot open water wil varen zoals de Waddenzee, de Oosterschelde, de Westerschelde, de Eems en Dollard, het IJsselmeer, het IJmeer en het Markermeer.

Het is niet mogelijk om in één keer vaarbewijs 2 te halen, eerst dien je vaarbewijs 1 te halen. Bij vamex is het mogelijk om een gecombineerd examen af te leggen, maar dit wordt afgeraden. Dit is veel te veel stof in één keer.

Het examen voor vaarbewijs 2 bestaat 23 meerkeuzevragen, en het maximaal aantal punten wat je kan halen is 50. Hiervan moet je net als bij vaarbewijs 1 een percentage van 70% halen, oftewel 35 punten. Je krijgt ook op dit examen 1-, 2- en 3-punten vragen, en als je geslaagd bent, krijg je direct je vaarbewijs pas mee.

Verschil-vaarbewijs-1-en-2
Op het IJsselmeer heb je vaarbewijs 2 nodig

Welk vaarbewijs heb je nodig in het buitenland?
In het buitenland is het per land verschillend. In de meeste landen heb je op de binnenwateren aan vaarbewijs 1 genoeg. Zoals bijvoorbeeld het Gardameer in Italië. Wil je in het buitenland op zee varen? Dan dien je in meeste landen in het bezit te zijn van vaarbewijs 2. De beste voorbereiding voor het examen vaarbewijs is een cursus vaarbewijs.

>> bekijk datums klassikale cursussen met slagingspercentages van +- 90%