Vaarbewijs 1 en 2 tegelijk halen?

Om maar met de deur in huis te vallen, vaarbewijs 1 en 2 tegelijk halen is te veel stof om in één keer te leren. Wij raden dan ook aan om eerst vaarbewijs 1 te halen, en daarna verder te gaan voor vaarbewijs 2. Wanneer je een vaarbewijs examen gaat reserveren op www.vamex.nl kun je een examen reserveren voor KVB1 + KVB2 (zie afbeelding)

Superhandig natuurlijk, want dan ben je er één keer vanaf.

Onze ervaring over de gecombineerde cursus vaarbewijs

Wij hebben een aantal keer een gecombineerde cursus georganiseerd, maar de resultaten vielen helaas tegen. De stof van vaarbewijs 1 is totaal anders als die van vaarbewijs 2. Daarom raden wij aan om deze cursussen apart te volgen.

Wat mag ik met klein vaarbewijs 1

Met klein vaarbewijs 1 mag je schepen tot 25 meter varen, jetski’s, waterscooters en speedboten met onbeperkt pk’s.
De enigste beperking is het vaargebied, met vaarbewijs 1 mag je alleen op rivieren, kanalen en meren.

Wat mag ik met klein vaarbewijs 2

Met klein vaarbewijs 2 mag je net zoals bij vaarbewijs 1 alles varen wat met pleziervaart te maken heeft. Het voordeel van vaarbewijs 2 is dat je overal mag varen, dus ook op groot open water. Onder groot open water wordt bedoelt de Oosterschelde, Westerschelde, IJsselmeer, IJmeer, Markermeer, De Eems, de Dollard en de Waddenzee. Ook in het buitenland is vaarbewijs 2 vaak vereist.

Beide vaarbewijzen zijn internationaal geldig.

verschil-vaarbewijs-1-en-2

De kosten van de examens vaarbewijs (2019)

Klein Vaarbewijs 1 (KVB1) € 42,-
Klein Vaarbewijs 2 (KVB2) € 50,-
Klein Vaarbewijs 1+2 (KVB1+KVB2) € 70,-

De examens worden afgenomen door stichting VAMEX. Vanaf eind 2019 gaan deze examens naar het CBR. Als je de examens tegelijk zou doen, scheelt je dit € 22,- Wat dat betreft scheelt het dus wel iets in de kosten. Maar ga je voor KVB2, haal dan eerst KVB1. Dit zal je een hoop stress schelen.
>> Bekijk hier de cursus datums vaarbewijs