vaarbewijs-halen-moeilijk

Is het halen van een vaarbewijs moeilijk?

Je hoort wel eens dat het halen van een vaarbewijs best wel moeilijk is. En in alle eerlijkheid: Ja, een vaarbewijs halen is best een opgave! Je krijgt ‘m immers niet bij een pakje boter. Het hebben van een vaarbewijs geeft je echter behoorlijk wat extra mogelijkheden op het water. Een goede keuze dus om de stap te zetten en aan de cursus te beginnen!

Het halen van je vaarbewijs is namelijk verre van onmogelijk en met de juiste begeleiding en training is het voor iedereen mogelijk om een vaarbewijs te halen! Het eerlijke antwoord op de vraag is dus eigenlijk: nee, het is niet moeilijk om je vaarbewijs te halen zolang je maar de juiste stappen onderneemt!

Wat moet je weten bij een examen vaarbewijs?

Het belangrijkste dat je moet weten als je opgaat voor je examen vaarbewijs zijn de regels op en om het water: voorrang, betonning, brughoogtes berekenen maar ook de verlichting die je moet voeren en de weersomstandigheden. Je kunt ‘t prima vergelijken met het doen van een theoretisch rij-examen.

Het examen dat je gaat doen bestaat uit 40 meerkeuzevragen die alle onderdelen van de lesstof behandelen. De vragen zijn wisselend en variëren in moeilijkheidsgraad. Als je goed hebt gestudeerd en geoefend dan is het examen vaarbewijs niet moeilijk.

Goede voorbereiding

Vroeger kon je door alle lesstof uit je hoofd te stampen het examen vaarbewijs makkelijk halen. Tegenwoordig moet je de vragen begrijpen en hier ook een kloppend antwoord op geven. Begrijpen van de lesstof is dus het aller-belangrijkste!

Net als bij alle andere examens is een goede voorbereiding essentieel. Je kunt ervoor kiezen om zelf alles te leren en het examen op eigen gelegenheid te maken. Dat is de goedkoopste maar ook de moeilijkste optie want behalve je lesboek kun je op geen enkele manier testen of je alle stof écht begrijpt.

Wil je het examen makkelijk halen? Dan is een cursus ter voorbereiding de slimste en makkelijkste keuze. Na de cursus maak je alle oefen-examenvragen uit het boek twee keer. Onze ervaring leert namelijk dat je kans op slagen dan boven de 90% komt.

Er gaan zeker een paar avonden tijd in zitten (ook nog na de cursus) Maar daar krijg je dan ook wel weer veel voor terug: met een vaarbewijs mag je namelijk een hoop dingen die anders niet zouden mogen. Best belangrijk dus!

>> Nieuwe cursusdatums vaarbewijs 1 en 2 bekijken