hoeveel-pk-mag-je-zonder-vaarbewijs

Hoeveel pk mag je zonder vaarbewijs

Wanneer je op je vrije dag; of in de vakantie een eindje wilt gaan varen dan moet je in veel gevallen een vaarbewijs op zak hebben. Toch mag je ook veel boten besturen zonder vaarbewijs. In dit artikel zullen wij je dan ook laten zien hoeveel pk je nu eigenlijk mag varen zonder dat je een vaarbewijs hebt. En heb je wel een vaarbewijs nodig, bekijk dan onze cursus vaarbewijs voor een maximale voorbereiding van het examen.

Niet zo’n eenvoudig antwoord
Als je gehoopt had op een eenvoudig antwoord dan moeten we je helaas teleurstellen. Het is namelijk zo dat het antwoord op deze vraag nog niet zo eenvoudig te geven is. Dit komt voornamelijk door het feit dat het Binnenvaartpolitieregelement niet spreekt over de pk’s van de motor. Ze kijken niet naar de kilowatt maar naar de maximale snelheid van de boot.

Je mag zonder vaarbewijs varen als:

  • De maximale snelheid van de boot niet meer is dan 20 kilometer per uur. De snelheid van de boot zal altijd weer afhangen van andere factoren, denk bijvoorbeeld aan de bouw van de boot.

Aangezien alles dus af zal hangen van de soort boot die je hebt is het dus voor iedereen weer verschillend. Als je twijfelt over de snelheid van je boot, er zijn genoeg appjes om snelheid te meten. Voorbeeld: speedometer

Wat te doen aan en te snelle boot?
Als je een te snelle boot hebt is het mogelijk om een begrenzer in te laten bouwen. Door deze begrenzer kan je toch nog varen zonder dat je in de problemen komt. Deze begrenzer kost vrijwel niets om te laten plaatsen. Dit is aan te raden voor de boten die net iets te hard gaan, zo classificeren ze namelijk niet als een snelle motorboot.

Nu denk je misschien wat maakt het allemaal uit? Wat maakt die paar kilometer per uur te hard toch uit? Dit is toch verkeerd gedacht, wordt je namelijk gepakt met een te snelle boot dan zal jouw boot bestempelt worden als een snelle motorboot. De boete voor het varen met een snelle motorboot zonder vaarbewijs is toch wel redelijk hoog. Hoe hoog? €550 euro op precies te zijn, duur dagje varen wordt het dan!

Kiezen voor een lichte motor
Je kunt dus zonder hard te gaan gewoon varen zonder dat je in het bezit hoeft te zijn van een vaarbewijs. Let er wel even op dat er op sommige plekken bepaalde regels gelden over een minimale snelheid. Dit is vooral bij de grotere wateren zo. Waarom hanteren ze hier een minimum snelheid? Door de grote boten kan het zijn dat je snel uit de weg moet gaan, niet zo handig als jouw bootje niet zo hard kan natuurlijk. Wil je toch wel die snelheden kunnen behalen dan is het halen van een vaarbewijs je enige optie. Gelukkig is dit vandaag de dag niet meer zo duur, voor +- €200,-  kun je vaarbewijs 1 op zak hebben. Op die manier kan je op veel meer plekken varen.

Vanaf welke leeftijd?
Los van de snelheid die jouw boot kan behalen is het ook nog eens zo dat er diverse soorten regels gelden ten aanzien van de minimum leeftijd. Voor alle minderjarigen is het dus wel handig om hier even rekening mee te houden. Zo is er een minimale leeftijd van 12 jaar om te gaan varen met een boot met een motortje. Wanneer de boot harder kan dan 13 kilometer per uur zal de bestuurder van de boot toch 16 moeten zijn.

Voor de boten die sneller gaan dan 20 kilometer per uur zal het toch verplicht zijn om een minimale leeftijd van 18 jaar te zijn, dan heb je dus dat vaarbewijs nodig.

Zoals je dus wel kan zien is het zeker niet onmogelijk om te varen zonder vaarbewijs. Voor de mensen die al wel in aanmerking komen voor een vaarbewijs is het toch wel handig om hem te halen, het brengt immers veel voordelen met zich mee. Maar wil je hem dus per se niet hebben? Niet getreurd, je kan alsnog varen. De vuistregel is dat je geen vaarbewijs nodig hebt voor bootjes die niet harder dan 20 kilometer kunnen. Mits je natuurlijk aan de leeftijdsvereiste en andere vereisten voldoet.

>> Bekijk cursusdatums vaarbewijs 1 en 2