Slider
vaarbewijs-stuurbrevet-belgie

Een stuurbrevet halen in Nederland

Het halen van een stuurbrevet, in Nederland vaarbewijs genoemd, is in België behoorlijk lastig, tijdrovend en duur. Zo ben je een flinke lading geld kwijt en zul je een aantal dagen cursussen moeten volgen en moeten studeren. Gelukkig kan het halen van je stuurbrevet een stuk makkelijker en goedkoper: in Nederland!

Er zijn verschillende opleidingscentra in Nederland te vinden waar een internationaal erkend vaarbewijs stukken sneller, goedkoper en makkelijker te behalen zijn. En dit alles zonder in te leveren op de kwaliteit van de lesstof, veiligheid gaat immers altijd voor!

Wat is het verschil tussen het halen van een brevet in België en Nederland?

Laten we meteen met de deur in huis vallen: de prijs voor een cursus vaarbewijs of stuurbrevet ligt in Nederland stukken lager dan in België. Soms scheelt het meer dan de helft aan kosten, vooral omdat de dingen in Nederland makkelijker geregeld zijn.

Hoewel de lesstof in de grote lijnen hetzelfde is; je zult immers alles moeten weten over wet & regelgeving en veiligheid op het water, ontbreekt in Nederland het praktijk examen als onderdeel van het behalen van een vaarbewijs.

Ook een medische keuring, die in België verplicht is (en duur), is in Nederland geen onderdeel van het halen van een stuurbrevet. Daarnaast is het papierwerk in Nederland een stuk minder waardoor je ook hier veel tijd en energie zult besparen. Bij het succesvol afronden van de cursus voor het stuurbrevet in Nederland krijg je het pasje, jouw vaarbewijs, ook direct mee naar huis.

Hoe werkt het halen van een stuurbrevet in Nederland?

Het halen van een stuurbrevet in Nederland gaat makkelijk en snel! Er is altijd een theorie cursus die op 1 dag, twee middagen of op 3 avonden gegeven wordt. Dit zijn groepslessen onder begeleiding van ervaren docenten die je alles zullen leren zodat jij helemaal klaar bent voor het examen voor je vaarbewijs. De lessen worden op meer dan 15 locaties door heel Nederland gegeven, grote kans dus dat er een locatie bij jou in de buurt is.

Het 2e deel van het halen van je stuurbrevet is namelijk het theorie examen. Deze examens worden op verschillende officiële locaties in Nederland afgenomen waaronder in Den Bosch, Dordrecht, Zoetermeer of Zwolle.

Wat kost het halen van een stuurbrevet in Nederland?

Het halen van je brevet bestaat in Nederland uit twee delen. Als eerste is het belangrijk een goede theorie-cursus te volgen. Deze cursus boek je voor €150,- waarbij je les krijgt van docenten met een gemiddeld slagingspercentage van boven de 90%. Daarnaast moet je los een examen boeken. De kosten voor dit examen zijn €42,-

Is een Nederlands stuurbrevet of vaarbewijs ook geldig in België?

Wanneer de cursus stuurbrevet in Nederland succesvol is afgerond ontvang je een vaarbewijs, een ICC. Dit brevet is op veel plaatsen een geldig bewijs van stuurvaardigheid. Je kunt dus in België varen met een in Nederland gehaald stuurbrevet.

Ook in onder andere Duitsland, Spanje,Kroatië, Frankrijk, Hongarije, Portugal en Italië is je in Nederland gehaalde stuurbrevet een geldig bewijs en kun je naar hartenlust gaan varen.

Waar kan ik een stuurbrevet halen in Nederland?

Het theorie-deel voor de cursus stuurbrevet kan op veel locaties in Nederland gedaan worden. Bijvoorbeeld in Eindhoven, Roosendaal, Roermond en er is dus altijd een locatie bij jou in de buurt. Een aanrader zijn de 1-daagse cursussen.

>> Actuele cursusdatums bekijken