Zo beveilig jij jouw boot tegen diefstal

Zodra het vaarseizoen van start gaat, lijken ook dieven uit hun winterslaap te ontwaken; de kans op diefstal van boten neemt weer toe. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je als booteigenaar jouw boot tegen diefstal kunt beveiligen. Wij geven je een aantal handige tips om tijdens het vaarseizoen onbezorgd van je boot te kunnen genieten.

Kies een veilige ligplaats

Het klinkt misschien logisch, maar om jouw boot tegen diefstal te beveiligen, is het belangrijk om een goed beveiligde ligplaats te kiezen. Boten in het water zijn gevoeliger voor diefstal dan boten aan de kade. Kies daarom altijd voor een haven met bewaking of cameratoezicht. Heb je geen haven in de nabije omgeving of ligt je boot aan een vaart of gracht? Zorg er dan altijd voor dat je boot in het zicht ligt vanuit je eigen woning of in de buurt van een kennis. Zo weet je hoe jouw boot erbij ligt en kun je altijd poolshoogte nemen.

Ga tijdens het stallen voor VbV of SCM goedgekeurde sloten

Dieven houden van een makkelijke buit: het mag niet te veel moeite kosten om er met jouw boot vandoor te gaan. Houd hier tijdens het stallen van je boot rekening mee door een goed slot vast te maken aan je boot, buitenboordmotor, trekhaak of trailer. Let er hierbij wel op dat je altijd voor een VbV of SCM goedgekeurd slot gaat (deze sloten zijn door verzekeringsmaatschappijen verplicht gesteld).

Verzeker jouw boot tegen diefstal

Helaas kun je zelfs met alle bovengenoemde maatregelen niet altijd voorkomen dat je boot gestolen wordt. Zorg er daarom voor dat jouw boot verzekerd is tegen diefstal. Mocht iemand ongevraagd met de noorderzon vertrekken met je boot, dan weet je in elk geval zeker dat je niet met lege handen komt te staan.

Om een bootverzekering af te kunnen sluiten dien je in het bezit te zijn van een vaarbewijs. Bij Nuvaarbewijs haal je jouw vaarbewijs al in twee lessen voor maar € 150, -. Heb je vragen over welk vaarbewijs het beste bij jouw boot en behoeften past? Je kunt altijd bij ons terecht voor persoonlijk advies.