vaarbewijs-halen-5-tips

Tips om je vaarbewijs te halen

Leestijd: 3 minuten

De examens zijn vanaf nu bij het CBR. Om het examen aan te vragen ga je naar mijn.cbr.nl
Op deze website kun je inloggen met DigiD en een examen aanvragen voor recreatievaart.

Wil jij je slagingskans verhogen? Lees dan deze tips:

Tip 1: Zorg voor actueel studiemateriaal

Zorg voor actueel studiemateriaal, zorg dat je boek in ieder geval niet ouder is dan 2 jaar. Vanaf die datum zijn de boeken flink uitgebreid. Nadat je het boek bestudeerd hebt, kun je examenvragen gaan oefenen en wel met name de meest recente vragen. 

Wij zelf raden de Studiewijzer Klein Vaarbewijs 1 & 2 aan van Ben Ros. Je kunt deze bestellen op onze website.

Tip 2: Oefen de voorbeeldexamens op www.vamex.nl

Vamex is de instantie waar je het examen aflegt. Vamex is gevestigd in Zwolle, Den Bosch, Dordrecht, Zoetermeer, en Alkmaar. Op de website vamex.nl vindt je onder de knop ‘voorbereiden’ diverse oefenexamens.

Deze voorbeeldexamens zijn bedoeld om je een indruk te geven hoe de vragen er op het examen uitzien.

Tip 3: Lees de vragen goed

Iedereen die reeds examen heeft gedaan heeft weet hoe lastig de vraagstelling is, vooral de stellingen die je voorgeschoteld krijgt zijn lastig. Zo lijkt het er vaak op of je meer getest wordt op je Nederlands, dan je nautische kennis. Het zit hem in de kleine woordjes zoals ‘mag’ en ‘moet’

Wat ook een groot struikelblok is ‘voorrang verlenen’ of ‘medewerking verlangen’ Bij voorrang verlenen mag het schip wat voorrang heeft niet gehinderd worden. Bij medewerking verlangen mag dit wel mits het andere schip niet plotseling en in sterke mate koers of snelheid moet wijzigen. Als je deze vraag verkeerd antwoord, ben je gelijk 3 punten kwijt. Goed lezen dus!
Vamex heeft ook een pdf opgesteld met struikelblokken, dit zijn vragen die veel fout gemaakt worden.

Tip 4: Leer niet alleen oefenvragen

Een veel gemaakte fout is alleen examenvragen oefenen, met alleen vragen oefenen ga je het niet redden. Het gaat er om dat je de ‘materie’ kent. Daarbij is geen één examen hetzelfde, voor iedere kandidaat wordt namelijk een eigen examen gegenereerd uit +- 1000 examenvragen. Gebruik de oefenexamens dus pas na het studeren, op deze manier kun je testen of je kennis voldoende is voor het ‘echte’ examen.

Tip 5: Volg een klassikale cursus

De beste tip die we je kunnen geven is om een klassikale cursus vaarbewijs te volgen. Het slagingspercentage na het volgen van een cursus is +- 90% terwijl het landelijk gemiddelde slechts +-50% is.

Door middel van ezelsbruggetjes, tips, trucs en herhaling zorgen wij ervoor dat jij je vaarbewijs in 1 keer haalt. Daarnaast weten wij door de jaren heen veel vragen die op het examen gesteld worden. Deze krijg je mee naar huis om je extra goed voor te bereiden op het examen.

Bekijk hier alle cursusdatums op 10 verschillende locaties in Nederland >>